Ga naar de inhoud

Een boerderij was vroeger een woon- en werkomgeving voor de boer en zijn gezin. Vaak woonden er ook de ouders of andere familieleden en afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de welstand eveneens een stoepmeid, een vaste boerenknecht, een daggelder en seizoenwerkvolk.

Oude foto met leibomen, op de foto links Geertje Donk, midden onbekend, rechts Arrigje Buis.

Het erf rondom de boerderij moet vooral gezien worden als een ‘bedrijfsterrein’, de werkplek van al deze mensen. Alle elementen van het erf hebben direct te maken met het leven en werken in en om de boerderij.

Er is gekozen om de buitenkant van de boerderij terug te brengen naar de situatie rond 1950. Uit die tijd is er een heel scherpe foto in het bezit van de Historische Vereniging Binnenwaard. Bij vergroting zijn de stenen per laag te tellen. De maten van de verdwenen ramen en deuren zijn daardoor heel precies te herleiden. Bekend is ook de aquarel van een iets oudere situatie, gemaakt in de jaren twintig van de vorige eeuw door de architect J.Verheul Dzn. E bestaan ook foto’s en een opmetingstekening uit 1947/1948 van professor R.C. Hekker voor zijn boek ‘Duizend jaar bouwen in Nederland’.

Locaties QR-codes buiten