Ga naar de inhoud

De Oomskamer ademt grotendeels de sfeer van eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw. In de kamer staan enkele meubelstukken die uit de woning van Ooms afkomstig zijn. Voor het raam ziet u het bureau waaraan Jo Ooms zijn boeken en verhalen schreef. Verder ziet u zijn boekenkasten die zijn gevuld met de streeken historische romans, kinderboeken, essays, korte verhalen en bijdragen in tal van bundels. In wisselexposities ziet u steeds ander werk van J.W . Ooms.

Johannes Willem Ooms werd op 19 januari 1914 in Groot-Ammers geboren. Vanaf zijn vierde tot zijn achttiende jaar heeft hij met zijn ouders in Brandwijk aan de Gijbelandsedijk gewoond, maar enkele huizen verwijderd van de plek waar deze boerderij gestaan heeft. Daarna woonde hij achtereenvolgens in Rotterdam, Soest, Velp, Woudenberg en Giessenburg. Tussen 1939 en 1974 heeft Ooms veel romans geschreven die vooral Brandwijk, Molenaarsgraaf en Bleskensgraaf als decor hadden. Hij schetste het leven in dit gedeelte van de Alblasserwaard zoals dat er tussen 1900 en 1940 uitzag. Naast de pen hanteerde hij ook het penseel.

Veel aquarellen, tekeningen en schilderijen heeft hij van het landschap en de dorpsgezichten in de Alblasserwaard gemaakt. Kleine wisselexposities in de Oomskamer laten u steeds weer andere schilderijen en aquarellen zien. Ooms zat bovendien in veel besturen en bedreef de damsport als zijn grote hobby. Jo Ooms overleed op 16 september 1974. Vanaf oktober 2005 is de J.W. Ooms Stichting actief. Mevrouw A.D. Ooms-Slob wenste dat deze stichting na haar overlijden zich zou bezighouden om de artistieke nalatenschap van haar man in deze streek te houden en voor belangstellenden toegankelijk zou maken. Mevrouw Ooms overleed in september 2005.

Locatie QR-codes binnen