Ga naar de inhoud

De balken en muurstijlen zijn van zwaar eikenhout. Onder de balken bij de muurstijlen in het voorhuis en ook in de opkamer treffen we een sleutelstuk met een zwanenhalskorbeel aan. Een korbeel is eigenlijk een mooi bewerkte schoor, die voor voldoende stijfheid van de houtconstructie zorgt. Gelukkig zijn deze nog aanwezig. In de middenkamer zijn de balken en muurstijlen duidelijk zwaarder uitgevoerd dan in de opkamer.

De oude vloerdelen waren van grenen en totaal vermolmd, de nieuwe vloerdelen zijn ook weer van grenen.

De buitendeur heeft een bovenlicht met een levensboom. Deze gietijzeren versiering boven de buitendeur stamt uit periode rond ofna 1850. Het procedé om gietijzer te maken is in die tijd verbeterd en op grote schaal worden allerlei ornamenten en voorwerpen van gietijzer gemaakt. Zie ook het infoboekje.

De trap is een compromis tussen verleden en heden. De originele trap was niet meer aanwezig. Een vergelijkbare situatie is aangetroffen langs de Giessen (Bron: Boerderijen langs De Giessen van Brons en De Ruiter) waar de trap ook bij de voorgevel gesitueerd was met een hooggeplaatste deur naar de opkamer en een kelderingang naast de trap. Mogelijk is de trap in deze boerderij vroeger ook zoiets geweest. De oude trap is beslist veel steiler en smaller geweest dan de nieuwe en met maar een 1/4 draai om de spil. Dat zou veel beter uitkomen bij raam boven de deur. Echter, de bouwvoorschriften staan dergelijke steile trappen niet meer toe, vandaar de uitvoering met nieuwe maten.

Het eiken deurkozijn tussen de middenkamer  naar de opkamer is gedeeltelijk origineel. De bovendorpel en de rechterzijstijl waren nog aanwezig. Hier door nog wel kon vrij nauwkeurig de plaats en de maat van de oude deur bepaald worden. Het oude eiken kozijn is een heel rijk geprofileerd, passend bij de periode van de schouwlijst. De duimen waren nog aanwezig in de kozijnstijl aan de opkamerzijde. Daarmee is tevens de draaizijde van de deur duidelijk geworden en ook dat deur met gehengen opgehangen was. Vlak naast de trap zijn bouwsporen van een kelderingang aangetroffen.

Locatie QR-codes binnen