Ga naar de inhoud

Het oorlogsmonument  is opgericht ter herinnering aan navigator Flight Sergeant Ray Hutchings Logan en piloot Flight Sergeant Cameron Kent Chrysler beiden lid van de Royal Canadian Air Force. Zij werden in de nacht van 27 op 28 mei 1943 omstreeks 02.00 uur neergeschoten door een Duitse nachtjager terwijl ze op weg naar huis waren. Ze hadden kort daarvoor een missie boven de Duitse stad Essen uitgevoerd.

De volgende morgen vonden mensen uit het dorp het lichaam van Fl/Sgt Logan liggend in de wal van een sloot. Fl/Sgt Chrysler overleefde de crash en samen werden zij die dag afgevoerd naar Rotterdam. De Duitsers begroeven Fl/Sgt Logan op de algemene begraafplaats te Rotterdam Crooswijk.

Cameron Kent Chrysler overleefde de oorlog en keerde veilig naar huis terug. Hij bracht na tweeënzestig jaar op 2 mei 2005 een kort bezoek aan Bleskensgraaf.

Hun toestel, de Engelse Havilland Mosquito bomber Mk IV met registratie HS-N, explodeerde hoog in de lucht waarna de brokstukken van hun vliegtuig verspreid over een groot gebied hier in de omgeving neerkwamen.

De resten van het vliegtuig werden destijds zorgvuldig opgeruimd door Duitse militairen. Deze propeller bleef achter en werd gevonden in het hiernaast gelegen weiland.

Op het buitenterrein is een monument opgericht ter herinnering aan deze crash. Jaarlijks herdenken kinderen van de beide basisscholen in Bleskensgraaf de oorlogsslachtoffers bij dit monument.