Ga naar de inhoud

De aanwezigheid van tegels met Bijbelse voorstellingen is per streek zeer verschillend. De gedachte aan Deuteronomium 5 vers 8 weerhield velen om Bijbelse voorstellingen te maken of te gebruiken. Voorstanders gebruikten de tegels juist om verhalen uit de Bijbel te leren aan hun kinderen

De diertegels onder die onder de schouw te zien zijn, zijn afkomstig uit de plint van de kamer. Het was geen stapeltje mooie hele tegels. Het waren drie emmers scherven, die met heel veel geduld weer tot hele tegels zijn gepuzzeld. Alle andere tegels zijn schenkingen.

De tegels stammen uit verschillende perioden. Is dat erg? Nee, wij vinden van niet. Er wordt zelden een originele schouw aangetroffen met tegels uit dezelfde partij. De oude tegels waren vrij zacht en dus gevoelig voor temperatuur. Waar het vuur brandde zal altijd schade opgetreden zijn. Later werd op deze plaats vaak een zogenaamde roetbaan van schildpadtegels geplaatst). En dan speelt ook nog de volksaard mee. Zeeuwen hebben de naam, maar de Alblassewaarders gooien ook niet gauw iets weg! Hergebruik, niets nieuws onder de zon.

Kortom in deze schouw ook tegels van diverse leeftijd en veel hergebruik, maar wel allemaal uit de eigen omgeving.