Ga naar de inhoud

Kleurrijk emaille

20 september 2014 — 28 februari 2015

De tijd van het petroleumstelletje waarop de koffiepot, stoofpeertjes of draadjesvlees stond te pruttelen herleeft in historisch museum Het Voorhuis aan het Koekoekspad in Bleskensgraaf waar de tentoonstelling Kleurrijk Emaille is te bezichtigen van 20 september 2014 tot en met 28 februari 2015.

Het is verrassend om te zien hoeveel emaillen gebruiksvoorwerpen er destijds in allerlei kleuren en modellen zijn gefabriceerd. Naast de keukenuitzetten met pannen, ketels, emmers, teiltjes, lepelrekken koffie- en theepotten, zand zeep en sodarekjes en allerlei soorten trommels zijn er veel prachtige en zeldzame items te zien zoals de zoutpotten, kruidenbusjes, palingemmer, klok, havermoutstomer, hooikist, maatbekers, aspergepan, rijstbollen, puddingvormen, vispannen en –plateaus, te veel om op te noemen. Voorwerpen die we niet zo vaak meer tegenkomen. Bijzonder is de collectie petroleumstellen van een half-pits tot de vijf-pits met een rond kijkglas of een deurtje zelfs de dubbele petroleumstellen, twee naast elkaar onder één rand, ontbreken niet.

De massaproductie van geëmailleerde huishoudelijke gebruiksvoorwerpen dateert van eind achttiende, begin negentiende eeuw. Het emaille was in diverse kleuren te verkrijgen: donkergroen, bruin, grijs gewolkt, rood, terra cotta, wit, crème, zwart, resedagroen, petrolblauw, mintgroen, geel. Er was ook emaille in prachtige, aparte uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan jugendstil met aparte handvaten of met mooie decors of strakke art deco motieven.