Ga naar de inhoud

Boer en Werk

02 april 2022 — 17 september 2022

Het is 15 jaar geleden dat museum Het Voorhuis aan het Koekoekspad in Bleskensgraaf haar deuren opende voor gasten uit de Alblasserwaard en ver daarbuiten. Vanwege dit jubileum wordt extra aandacht besteed aan wat in de jaren voor de verplaatsing van de boerderij gebeurde aan werkzaamheden rondom het gebouw dat eerst aan de Gijbelandsedijk in Brandwijk stond.

Het werk van de boer in vroeger tijd en nu is heel divers. Deze veelzijdigheid is terug te zien bij de expositie Boer en Werk. Naast materialen die te maken hebben met het melken van de koeien en het maken van kaas en boter is ook veel gereedschap te zien. Op het touchscreen worden beelden vertoond van boerenwerk uit het foto- en filmarchief van de Historische Vereniging Binnenwaard.

In de Oomskamer van het museum zijn werken van schrijver J.W. Ooms tentoongesteld. Hij heeft veel over het boerenleven in de Alblasserwaard geschreven, zoals in zijn boek De Korevaars.

Aan de oostkant van Het Voorhuis is tijdens de coronaperiode hard gewerkt aan de bouw van een stoephok. Hier is te zien welke voorwerpen vroeger allemaal schoongemaakt werden na het melken.

Tijdens de Museumdag op 9 april zullen werkzaamheden van de boer en/of de boerin binnen en buiten het museum worden gedemonstreerd. Vanaf 10.00 uur wordt er biest geweld en worden er horden gebreid. Voor de kinderen zullen er activiteiten worden georganiseerd waaronder een speurtocht in het museum.

Museum Het Voorhuis is gevestigd in Boerderij Gijbeland te Bleskensgraaf. Het museum is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Entree is 4 euro.
Openingstijden: iedere dinsdag en zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur.
Groepen op afspraak via reservering@binnenwaard.nl